Vino uz žlicu i vješalicu
Posljednje
ovogodišnje, šesto izdanje projekta 'Vino uz žlicu' održano je u
zagrebačkom restoranu
Magazinska klet Pri staroj smokvi . Iako je taj gastro događaj
nazvan 'Vino uz žlicu " prvi put su se na jelovniku našli
specijaliteti s roštilja: đevrek s kajmakom i punjena vješalica sa
zapečenim grahom.
Pod
brendom Magazinska klet u Zagrebu djeluju tri restorana. Jedan od
njih Pri staroj smokvi u Strojarskoj ulici nedaleko Autobusnog
kolodvora posta je sinonim za roštilj leskovačkog stila, ali
glavni chef Vladimir Filipović, koji koordinira rad sva tri
restorana, ne zanemaruje niti jela na žlicu. Ta jela na žlicu bila
su povod autorima projekta " Vino uz žlicu", novinarima
Renati Cisar i Mustafi Topčagiću, koji su se sa svojim stalnim
suradnikom Domagojem Jakopovićem Ribafishom upustili u novu eno
gastro avanturu.
Novinare,
za koje se isključivo rade te promocije, kao dobrodošlica dočekao
je pjenušavi koktel, kombinacija Aure iz Buzeta: Gin
Karbun-Tonic-Teranino. Iz te destilerije posluženi su i aperitivi
Pelinkovac i Šljivovica, koje su neki radije pili na kraju kao
dižestive, jer i tako dobro funkcioniraju. Welcome zalogajčići
bili su više 'na ruku' (finger food) nego na žlicu: trljanica
(salata od sira i paprika) i mazalice s kajmakom te pršut i sir iz
mišine, uz poneku kap maslinova ulja iz Muzeja ulja iz Škripa na
Braču, koji je sa suprugom Katjom osnovao Zagrepčanin Krunoslav
Cukrov.
Chef
Ivan Tasić, koji je u Zagreb došao iz Leskovca, gastronomskog raja
južne Srbije, kao prvo jelo na žlicu pripremio je Teleću čorbicu,
čija je vinska pratnja bila hercegovačka Žilavka Keža 2018. iz
vinograda Studenci u okolici Ljubuškog. Ta kombinacija pokazala se
najboljom u neformalnom glasanju koje je na kraju večeri provedeno
među pripadnicima medija. A vinariju i njihova vina, koja polako
probijaju put na hrvatsko tržište, predstavio je Dean Mlinarević.
U
tek ponekom zagrebačkom restoranu mogu se pojesti goveđi ili
volovski repovi, ali samo u Magazinskoj kleti - Teleći repovi u
umaku s povrćem, lagano kuhani desetak sati. S ovim vrlo ukusnim i
blago pikantnim jelom dobro se nosio Portugizac Mladina 2018., kojem
je godina 'starenja' dala na punoći i eleganciji a vino je
predstavio prvi čovjek tog podruma s Plešivice, Marinko Baljak.
Spektakl
na stolovima nastavljen je sa Svadbarskim kupusom, jelom u kojem je
kiselo povrće koje se spaja s čak četiri vrste mesa (piletina,
svinjetina, junetina, janjetina). A pravi spektakl osjetio se i na
nepcima, uz gutljaje vina Babić Templar Aurum 2016., vinarije Livaić
iz Pirovca. Predstavili su ga Davor Livaić, koji je s bratom
Tomislavom obnovio vinsku tradiciju i njegova kći Anja Eloise
Livaić, koja je od nedavno aktivnije uključena u obiteljski posao.
Nakon
toga, uzvanici su morali odložiti dotad glavno oružje - žlicu - i
uhvatiti se vilice i noža, jer je na stol došao prvi specijalitet s
roštilja - Đevrek s kajmakom i lukom. Taj velik komad mljevenog
mesa, nazivaju i pljeskavicom s rupom, u koju se dodaje kugla
punomasnog kajmaka na vrhu. Blatina Keža iz 2016. godine svojim se
intenzitetom, ali i pitkošću pratila je ovo moćno jelo.
Junaci
Magazinskog stola, iako mnogi već dobrano siti, nisu željeli
preskočiti pravu kalorijsku bombu - Punjenu vješalicu sa zapečenim
grahom. Da se lakše podnese njezin udar pomogao je Postup Palihnić
2016 svojom snažnom aromom i alkoholom. Uz puno povjerenje vlasnika
vinarije Ante Palihnića o vinu je slikovito svojim prepoznatljivim
dubokim glasom pričao Vjekoslav Madunić s Hrvatskog radija.
Uvjetno
rečeno, predah je došao na kraju sa slasticom - Čokoladnom tortom
s toplim biskvitom i sladoledom uz koju je poslužen poluslatki
Muškat žuti 2017 iz moslavačke vinarije Kezele poznate po tome što
se vrlo uspješno bavi seoskim turizmom u kojem i vino igra veliku
ulogu. Desert je spravljen po receptu Nade Dopuđe, voditeljice
restorana Magazinska klet.
Da
bi se sve ovo lakše podnijelo poslužena je negazirana voda Jana,
koja je svojom svježinom i mineralnošću uspješno ‘amortizirala’
i jela i vina.
Kako među okupljenim gurmanima i vinoljupcima ima
i kavoljubaca, koji nemaju problema s nesanicom, organizatori nisu
zaboravili niti na njih. Uz šalicu aromatičnog Segafredo espressa,
završeno je ovo posljednje izdanje ‘Vina uz žlicu’ u 2019.
godini. Organizatori za sljedeću godinu najavljuju širenje projekta
i na druge hrvatske gradove i u neke od susjednih zemalja.
Pripremio:
Tomislav Radić
Snimke:
Goran Šerbula
Nema komentara:
Objavi komentar