Gabrekovih
90 let
Krčma"Gabreku
1929." smještena je podno zidina Staroga grada,blizu parka
Vugrinščak, sučelice crkvici Svetog Mihalja, uz potok Gradnu.
Te
davne 1929. godine su Alojzija i Gabrijel (Gabrek) Medved otvorili
malu gostionicu i mesnicu. Samobor je oduvijek omiljeno izletište
Zagrepčana koji su nekad vlakom Samoborčekom dolazili a mnogi od
njih su navraćali „K Gabreku“. Alojzija i Gabrijel imali su
troje djece: Slavicu, Rudolfa i Gabrijela. Kasnije je obiteljski
posao naslijedio najmlađi sin Gabrijel koji je sa suprugom Marijom
preuredio gospodarske zgrade i proširio posao. Njihove tri kćeri
Gabrijela, Slavica i Marija, odrastale su u ugostiteljskom duhu, u
poslu su od malih nogu. Budući da su druge dvije sestre imale
drukčije životne planove, najmlađa Marija, od milja zvana Maja,
poslije je sa Mirkom Šintićem, za kojeg se udala početkom
osamdesetih godina, nastavila vođenje obiteljske gostionice.
Posljednjih godina u posao se uključila i njihova kćer Anamarija.
Svaka
generacija dala je svoj pečat, a što je najvažije obiteljska
tradicija se nastavlja.
Ponuda
hrane se kroz povijest vrlo malo mijenjala, na jelovniku se nalazi 12
jela čije recepture datiraju još od osnutka. Upravo po domaćim
sastojcima i tradicionalnim jelima ovo mjesto i danas je
prepoznatljivo. Tipična jela koja se spravljaju od 1929. pa sve do
danas su: špek fileki, čvarci, dinstana jetrica, punjena teleća
prsa, teleće pečenje, češnjovke, krvavice, pečenice, pohani
mozak, a odnedavno ponudu su obogatila i jela, vepar u umaku od
brusnica i biftek u kupinovom vinu. Pri pripremi jela uvijek se
inzistiralo na izvornoj hrani i namirnicama iz domaćeg uzgoja, sa
seoskih gospodarstava koja su uglavnom u okolici Samobora. Geslo
„Domaće ponuđeno, po domaći spravleno“ najbolje opisuje ponudu
na jelovniku.
Uz
tradicionalnu i kvalitetnu hranu, povijest Gabreka obilježili su i
mnogobrojni poznati gosti, pa se može reći – nema tko ovdje nije
jeo – od glumaca, sportaša, političara do mnogih drugih. Među
poznatim ljudima koji su posjetli Gabrek bili su : Franjo Tuđman,
Stjepan Mesić, Ena Begović, Fabijan Šovagović, Dragutin
Tadjanović, Edo Murtić, Peter Galbraith, Oliver Dragojević,
Prljavo Kazalište, Nina Badrić, Željko Mavrović, Goran
Ivanišević, Slaven Bilić, Dino Rađa, Omar Sharif, Bruno Orešar,
Otto Barić, Neno Belan, Sven Medveščak, Ivo Sanader, Nela
Eržišnik, Denis Latin, Zvone Boban, Severina, Dražen Ladić, Mirna
Berend, Ivica Blažićko, Toni Cetinski, Indira, Jasmin Stavros,
Boris Novković i mnogi drugi.
Joža
Prudeus napisao je pjesmu o Gabreku, koju je uglazbio Julije Njikoš:
Veliš
Gabrek! Sima jasno, vu Horvatskoj, šire čak!!!
Mam Sanobor, potok Gradna, Sveti Mihajl, Vugrinščak…
To je tak gdo ima ime. Da je Gabrek predi bil,
pri njemu bi se kladil, ban Jelačić jel i pil!!!
Tin po tiho sim dohajal, Krklec z društvom hekte spil,
Krleža se došpanciral, i Nazor se dobreg vžil…
Palačinke! Deca krasno! Velke, nemreš pojest pol.
Z vrhnjem, sirom, orehima, kak da je božićni stol!
Gabrek je Gabrek i bu na vek ime pravično, saka mu čast!
I vu to ime, čaše vu zdravle! Kaj je na stolu, naj bu vu slast!
Mam Sanobor, potok Gradna, Sveti Mihajl, Vugrinščak…
To je tak gdo ima ime. Da je Gabrek predi bil,
pri njemu bi se kladil, ban Jelačić jel i pil!!!
Tin po tiho sim dohajal, Krklec z društvom hekte spil,
Krleža se došpanciral, i Nazor se dobreg vžil…
Palačinke! Deca krasno! Velke, nemreš pojest pol.
Z vrhnjem, sirom, orehima, kak da je božićni stol!
Gabrek je Gabrek i bu na vek ime pravično, saka mu čast!
I vu to ime, čaše vu zdravle! Kaj je na stolu, naj bu vu slast!
Pripremio:
Tomislav Radić
Snimio:
Željko Novaković
Nema komentara:
Objavi komentar