In
vino veritas
Piše:
Tomislav Radić
„Ohola,
negipka ne bud, i s ljubećim združi se Ninfo,
Tako
ti proljetni mraz ne opalio voća u pupu,
A
u cvijetu ti voća ne stresli žestoko vjetri“
(Stihovi
iz Ovidijevih Metamorfoza)
Svi
u Zagreb
Došli
su s Pelješca u Zagreb. Kušala su se najbolja vina Poljoprivredne
zadruge Putniković, jedne od najstarijih vinarija na poluotoku i to
Sv. Ana 2013. sorte maraština, voćni Rose Putniković 2017. sorte
plavac , plavci Lirica iz 2011. i Libertas iz 2012., a priču o
pelješkim vinima zaokružio je Dubrovnik cuvée iz 2015., poluslatko
vino, spoj plavca malog i merlota u kombinaciji 75:25 posto. Ta
kupaža nastala u PZ Putniković rezultat je suradnje pet peljeških
zadruga koje su u istom omjeru dale plavac mali i jedne zadruge iz
Konavala koja je dala merlot.
„Osim
vina, od prošle godine imamo još jedan dodatni razlog zbog kojeg
morate posjetiti Putnikoviće. U sklopu vinarije otvoren je Dom
vinarske tradicije u kojem su izloženi originalni eksponati koji su
se nekad koristili u tradicionalnom vinogradarstvu i vinarstvu.
Osim bogate arhive u sklopu Doma je kušaonica, a upravo se uređuje
dvorana za prezentacije i konferencije, kao i potkrovlje koje će
biti replika stare dalmatinske kuće koja se sastoji od dnevne sobe
ili tinela, spavaće sobe i komina. Riječ je o iznimno vrijednom
turističkom objektu koji je svojevrstan spomenik tradiciji
Putnikovića i poluotoka Pelješca“, istaknula je Ana Barać iz PZ
Putniković, koja je vodila zagrebačku degustaciju.
U
Udruzi plavac mali u Zagrebu ne kušaju se samo plavci. Tako je u
udruzi gostovala vinarija Vinogradarstvo i vinarstvo Zrinščak. Vina
su predstavili Stanko i Ivan Zrinščak. Stanko Zrinščak bio je u
PPK Kutjevo tehnolog, voditelj proizvodnje i direktor. Obrt je
osnovao 1997.godine a 2008. obrtu se priključio i sin Ivan nakon
završenog studija u Klosterneuburgu u Austriji. Ivan je od 2013.
vlasnik obrta a Stanko Zrinščak od 2010. predaje na Veleučilištu
u Požegi.
Na
13,5 hektara vinograda sa 50 tisuća trsova godišnje se preradi 120
tona grožđa i proizvede 70 tisuća litara vina. U Udruzi Plavac
mali predstavljeni su Pinot sivi 12,6% alk, kiseline 5,6 g/7
,Ranjski rizling 12,7% kis.6,0, Graševina 13,0% s kis. 4,9,
mješavina Zweigelta i Merlota s 12,5% i kis.5,0, Rose 13,6 s kis.
4,3 i Muškat žuti 12,7 s kis.4,3 i ostatkom šečera 25 g. Sva su
vina suha osim dakako Mušata koji je poluslatki.
Medea
vina i Vivat fina vina organizirali su prvo kušanje nove berbe vina
Medea Punta Greca. Pored nove berbe Punta Grece kušalo se i
aperitivni Medea pjenušac te Medea Montiron Malvazija.
Predstavljanje
je vodio enolog vinarije, Marko Krstačić. Pjenušac Medea brut
napravljen je od Malvazije po charmat metodi (odležavanje u tanku)
sa osam grama šečera I 11,5% alkohola. Montiron je Malvazija hibrid
je svježe I odležane Malvazije Dolazi iz vinograda starog 36
godina. Grožđe se bere dosta kasno, potkraj rujana s prinosom po
trsu di 1,5 kg. Maceracija je je 15 sati na hladno a nakon toga osam
posto odlazi u drvenu bačvu a ostalo u inox . Godišnje se puni 12
do tisuća boca a ove godine napunjeno je 14 tisuća.
Punta
Greca berba 2015. limitirana je I ručno njegovana serija od 8043
butelja Merlota. Rt Punta Grkova na poluotoku Marlera najjužniji je
vinograd Istre Površina vinograda je 3,4 hektara a broj loza 25 400.
Tlo je crvenica i pjesak s znatnim udjelom gline. Vinograd je blizu
mora I izložen vjetrovima s obje strane. Loze su niske zbog bure
zbog koje je napravljen i burobran. Bere se sredinom rujan uz prinos
od jednog kg po trsu. Maceracija je 14 dana onda odlazi u inox, pa
zatim nakon dva pretoka u drvo. Dozrijevanje je dvije godine i nakon
blendiranja tri mjeseca odlazi u bocu.
Prije
masovnog odlaska na godišnji odmor vinari su požurili predstaviti
vina u Zagrebu u kojem se proda najviše vina od najskupljih pa do
vina za gemišt. Stoga je svim vinarima važno da dobiju dio u toj
tržišnoj podjeli pa Zagrepčani imaju veliki izbor vina svih
vinorodnih krajeva Hrvatske ali i vina iz svijeta.
"U
vodi ćeš vidjeti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše."
(književnik
Bela Hamvaš)
Nema komentara:
Objavi komentar