Dani
rudarske greblice
33.
Dani rudarske greblice održat će se u subotu i nedjelju 7. i 8.
srpnja u Rudama kraj Samobora.
Greblica
je slani kolač čija priprema seže u 19. stoljeće kada je
mještanima Ruda, zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i gipsa,
greblica često bila jedina okrepa tijekom cjelodnevnoga napornoga
rada. Greblica je "tenki
kolač"
nadjeven svježim kravljim sirom u koji se dodaju orasi, špinat,
blitva ili žuta mrkva. Naziv kolača potječe od drvenoga pomagala
koje se nekad koristilo u seoskim krušnim pećima.
Priprema
kolača proglašena je 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom
Republike Hrvatske. Kolač je 2017. stekao nacionalnu zaštitu s
oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi zaštićeni gastronomski
proizvod u Zagrebačkoj županiji a u postupku je zaštita s oznakom
zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.
Subotnji
program počinje gastro susretima od 13 sati kod Rudnika sv. Barbara.
Tema ovogodišnjih susreta je roštilj. U 20 sati organizirano je
gledanje utakmice na video zidu, također kod Rudnika, a oko 22 sata
počinje koncert grupa Ljetno kino i Miriam.
U
nedjelju od 14 sati na red dolaze najmlađi i Dječja greblica, a od
18 sati na rukometnom igralištu održava se 12. Međunarodni
folklorni festival „Alpe – Adria“.
Kulturno-umjetničko
društvo „Oštrc“organizator je 33. Dana rudarske greblice
Nema komentara:
Objavi komentar