Okusi
Dalmacije u Turopolju
Večer
dalmatinske kuhinje okupila je vinare i novinare u restoranu Mon ami
u Velikoj Gorici. Uz biranu hranu nastupile su vinarije Zdjelarević
i Iuris.
Obiteljska
vinarija Zdjelarević, prva je privatna vinarija u bivšoj
Jugoslaviji koja je 1985. počela plasirati vina najprije na
zagrebačkom tržištu. Restoran Skelin bio je u to doba poznat po
ribljim specijalitetima ali i po Zdjelarevićevim vinima. Skelin
danas ima hotel a hotel je u Brodskom Stupniku imao i Zdjelarević a
danas ima difuznu vinariju u Zagrebu.
Iuris
vinarija obitelji Klasiček, osnovana 1994.g., smještena je u
Erdutskom vinogorju na području Kraljevo Brdo. Tradicija uzgoja
vinove loze na ovim područjima seže od davne 1910.g. kada je tu
vinograde podigla poznata osječka obitelj Piller, čije nasade i
vinski podrum, 1977.g., kupuje Damir Klasiček (osnivač i direktor
vinarije). Danas vinarija ima 50 ha vinograda od čega crnih sorti –
90% vinograda a 10% bijelih sorti, od kojih prevladava Sauvignon
Blanc.
Poznati
kuhar restorana Mon Ami Goran Marko Beus iz paštetu od lubena i
škampa te uz namaz od zelenih maslina poslužio je Pinot Grigio,
Iuris 2016. Chardonnay Z.W.S. (Zdjelarević Wine Selection)
2016.pratio je "duo jadranske tune:carpaccio i tatarski",
Žlahtinu, Z. W. S Selekcija 2016 Zdjelarević pratila je Gregada od
komiškog mola, brbavica i kozica.
Kušalo
se i vino Tempera(Premium), Iuris 2015. uz brudet od jadranskih
lignjica s mediteranskim travama i njokima od pira.
Predstavljeno
je i jedno vino iz Hrvatskog zagorja, Cuvee, Bodren, Ice $ Sweet wine
2015. (ledeno vino koje se dobiva branjem prosušenih bobica kada je
najmanje tri dana temperatura ispod minus šest stupnjeva). Boris
Drenški ima kolekciju Dekantera najprestižnijih vinskiskih nagrada
na svijetu.
Jela
je pratilo višestruko nagrađivano extra djevičansko maslinovo
ulje iz vlastitog maslinika Barice i Brune Ceronje vlasnika Mon
ami-ja u Skradinu.
Tekst:
tomislav Radić
snimio:
Marko Čolić
Nema komentara:
Objavi komentar