Kava i kolači
U zagrebačkoj Kuhaoni održano je gastro predstavljanje Franckove
Jubilarne kave i kolača koje je pripremila majstorica slastica i vlasnica slastičarne Amélie, Žakline
Troskot.
Recepti za kolače koje je
pripremila Žakline Troskot kavu iz džezve:
KOLAČ OD MRKVE
Sastojci:
8 jaja
1 žlica vode
200 g meda
200 g brašna (integralnog)
400 g mljevenih lješnjaka ili badema
400 g naribane mrkve
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjak miksajte
s 1 žlicom vode. Dodajte med, brašno, lješnjake, mrkvu, cimet i prašak za
pecivo. Umutite bjelanjke u snijeg i lagano umutite u smjesu sa žumanjcima.
Pripremite kalup promjera 28 cm i pecite na 200°C nekih 30-35 minuta.
Ukoliko ste alergični na gluten, brašno možete
zamijeniti sa 100 gr. naribane mrkve i 100 gr. lješnjaka, možete eventualno po
potrebi dodati i 1 jaje više.
TORTICE PISTACHO-MALINA
Sastojci za prhko tijesto:
175 g brašna
3 žlice šećera
0,5 žličica soli
125 g hladnog maslaca
1 jaje
Sastojci za kremu od pistacija:
100 g maslaca
150 g šećera
Zajedno umutiti da se dobro sjedini
4 jaja, dodavati jedno po jedno
Kad se sve dobro sjedini dodati
150 g mljevenih pistacija
150 g bademovog brašna
30 g brašna
Sastojci za kremu od vanilije
400 ml mlijeka
5 jaja
100 g šećera
1 štapić vanilije
25 g brašna ili gusnela
500 g svježih malina
Priprema:
Od navedenih sastojka napravite prhko tijesto,
ostavite minimalno 30 minuta u hladnjaku, pa razvaljajte u male kalupe za
tortice. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 ° C cca. 10-15 minuta.
U međuvremenu napravite kremu od pistacije i
napunite ravnomjerno pečene tortice te opet vratite u peć na 180 ° C cca. 10
minuta. Ostavite tortice da se ohlade. Za kremu od vanilije zakuhajte mlijeko.
U širem loncu ugrijte 300 ml mlijeka i šećer. U međuvremenu u posudi izmiksajte
žumanjke, brašno, ostatak mlijeka i vaniliju. Zagrijano mlijeko ulijte u smjesu
od žumanjaka. Vratite kremu u loncu na vatru i uz stalno miješanje s pjenjačom,
kako vam krema ne bi zagorila, skuhajte kremu dok ne dobijete željenu gustoću.
Kremu ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje, stavite na hlađenje, ali prije
toga posudu prekrijte folijom kako se na površini ne bi stvorila korica. U
ohlađenu kremu dodajte slatko tučeno vrhnje. Kremu od vanilije našpricajte s
dresir vrećicom na ohlađene tortice i dekorirajte sa svježim malinama.
ČOKO-KARAMEL TORTA
Sastojci za biskvit:
165 g bjelanjaka
60 g šećera
100 g maslaca
75 g šećera u prahu
100 g žumanjaka
33 ml mlijeka
200 g bademovog brašna
Sastojci za hrskavi dio:
200 g mliječne čokolade
100 g zdrobljenih vafla
Sastojci za mousse od tamne čokolade:
200 g tamne čokolade
60 ml punomasnog mlijeka
3 žumanjka
½ mahune vanilije
240 ml slatkog vrhnja
Sastojci za mousse od karamele:
200 g šećera
240 ml slatkog vrhnja
10 g želatine
480 g tučenog vrhnja
Priprema:
Bjelanjke i šećer umutite u čvrstu meringu. U
drugoj zdjeli miksajte maslac sa šećerom u prahu, pa dodajte žumanjke i
mlijeko. Lagano dodajte snijeg od bjelanjka i bademovo brašno. Pećite u
zagrijanoj pećnici na 180 nekih 15-20 min.
Za hrskavi dio, rastopite mliječnu čokoladu na
pari. Dodajte smrvljene vafle. Ulijte ovu smjesu na biskvit i ravnomjerno
rasporedite na ohlađeni biskvit. Staviti na hlađenje 30 minuta. Za Mousse od
čokolade, zagrijte mlijeko i prelijte preko žumanjaka, pa sve skupa preko
sjeckane čokolade. Dodajte vaniliju. Ostavite na stranu da se malo ohladi. U
međuvremenu istucite vrhnje u snijeg (ne prečvrsti) i umiješajte lagano u
čokoladu. Mousse ravnomjerno rasporedite preko biskvita s hrskavim dijelom.
Stavite na hlađenje minimalno 4 sata.
Za Mousse od karamele, prvo natopite želatinu u
hladnoj vodi, pa onda napravite karamel od šećera koji otopite do zlatno smeđe
boje u koji ulijete toplo slatko vrhnje i kuhate dok se smjesa ne sjedini.
Maknite karamel s vatre i dodajte želatinu. Istucite vrhnje u šlag (ne
prečvrsti) i pažljivo umutite u ohlađeni karamel. Mousse od karamela možete
ravnomjerno rasporediti preko čokoladnog sloja ili možete s dresir vrećicom
dekorativno našpricati.
Nema komentara:
Objavi komentar