Martin,
portugizac i sir
Na Martinjski sajam na Trg Bana Jelčića došli su "
Biškupi" iz svih djelova Hrvatske u kojima se obilježava
Martinje, krštenje mladog vina. Došel je došel Sveti Martin,
vince je krstil, ja ga bum pil. "zapopevali"
su "nalarfani biškupi" a onda otišli zajedno njih desetak
najprije u Samobor a zatim u Jastrebarsko.
Martinjskim
"špelancijama " prethodio je Festival mladog vina
“Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije koji je
održan od 5. do 8. studenog također na Trgu Bana Jelačića
i koji su organizirali su Udruga Portugizac Plešivica i Udruga malih
sirara "Sirek" a onda je večina vinara ostala na Trgu na
Martinjskom sajmu.
Na
sajmu portugizaca, prvo vino iz ovogodišnje berbe predstavili
su PZ Plešivica, Gregorić Snježana, Braje Robert, Braje Josip, VVG
Sirovica, Vučinić Zdenko, Golubić Danijel, Krešimir Ivančić,
Majcenović Vlado, Krešimir Režek i Stanišić Franjo a onda su im
se na Martinjskom sajmu pridružili i Damir Drago Režek, Ivica
Jurkovac, Franjo Gregorić, sa Zagrebačke vinske ceste Marijan
Tomurad i Ivan Kefečak te Zvonimir Dukarić s Varaždinbrega.
Kao
novitet kušalo se i Portugizac Plešivica Selection, zajedničko
vino članova Udruge Portugizac Plešivica u čijoj
proizvodnji sudjeluju Gregorić Snježana, Golubić Danijel, Braje
Robert, Braje Josip, Damir Drago Režek, Gregorić Franjo, Ciban,
Vukoder, Jurkovac i PZ Plešivica.
Ocjenjivanje
ovogodišnjeg portugizaca obavilo je posebno povjerenstvo u Vinskoj
kleti Drage Kurtalja na Novoj Vesi u Zagrebu. Najbolju ocjenu dobio
je portugizac plešivičke vinarije Drago Damir Režek a drugo i
treće mjesto podijelili su Marica Golubić i Krešimir. Režek.
Posebnost
je u tome, što smo od odabranog grožđa s najboljih položaja
proizveli 1300 litara mladog vina pod zajedničkom etiketom i nazivom
Portugizac Plešivica
Selection. Na ovaj smo način iznova povezali naše
članove ali i vinoljupce koji cijene tradiciju pijenja mladog
portugisca – rekao je Tomo
Haramija, predsjednik Udruge
Portugizac Plešivica.
Portugizac se u ove hladnije dane može lijepo sljubiti
s jelima od divljači, tamnim mesom te nezaobilaznim kestenima i sa
sirevima.
Pored
vina posjetitelji su mogli kušati i razne sireve
sirana
Šestak i Kusanovec sa „
Ceste sira Zagrebačke
regije“.
Cilj
udruživanja i povezivanja malih sirara je u unaprjeđivanju sirarske
djelatnosti, zajedničkom predstavljanju i podizanju kvalitete
proizvoda te razmjeni iskustva i pružanje stručne pomoći za što
uspješniji plasman sira ali i drugih mliječnih proizvoda
– rekla
je Romina Zadravec, predsjednica
Udruge
»Sirek«.
Na ocjenjivanju sireva Zagrebačke županije, koje je
održano 14. listopada u Buzinu, bilo je16 sireva u tri kategorije
(trinaest kravljih i tri kozja). Dodijeljeno je jedno brončano
odličje za OPG Golubić Marica, pet srebrnih za OPG Lončar
Štefica, OPG Puljko Štefica, OPG Furnkran Katarina i OPG Zadravec
Romina te deset zlatnih za OPG Golubić Marica, OPG Furnkranz
Katarina, OPG Zadravec Romina, OPG Grčević i siranu Jurkas čiji je
sir gauda s ljutom paprikom šampion
ovogodišnjeg ocjenjivanja.
Pripremio:
Tomislav Radić
snimke:
Marko Čolić
snimke:
Julio Frangen
Nema komentara:
Objavi komentar