Croatian
Desserts
Koliko
su slastice omiljen i neizostavan dio hrvatske gastro tradicije
pokazali su brojni posjetitelji zagrebačkog gastro puba Bulldog
na
promociji kuharice hrvatskih slastica Andree Pisac, Croatian
Desserts. Knjigu
su predstavili novinar Domagoj Jakopović Ribafisha i Ashley Colburn,
poznata po turističkim dokumentarcima o Hrvatskoj i Andree Pisac
autorica knjige, doktorica antropologije, spisateljica, travel
blogerica i dobitnica nagrade grada Zagreba za kulturni doprinos. To
je prva kuharica hrvatskih slastica napisana na engleskom jeziku. U
knjizi je pedeset recepata tradicionalnih hrvatskih kolača iz gotovo
svih krajeva Hrvatske sa 515 fotografija, koje prikazuju gotovu
slasticu, ali i samu pripremu. Knjiga je namjenjena slatkoljupcima
bez iskustva u kuhinji, kao i onima malo vještijim, koji žele
unaprijediti svoje kulinarsko umijeće. U knjizi su predstavljene
slastice po kojima je Hrvatska već prepoznata u inozemstvu kao što
su orehnjača i makovnjača, fritule, štrukli, paprenjaci,
kremšnite, međimurska gibanica, ali i neki zaboravljeni recepti
poput Kaiserschmarrna ili vodenih kiflica. Andrea Pisac je izvorne
recepte prikupljala usmenom predajom i terenskim istraživanjima.
Razne kulinarske i kulturološke priče o svakom od odabranih kolača
predstavljaju uvid u hrvatsku gastronomiju i u hrvatski način
života.
Knjiga
Croatian
Desserts
tematski
je podijeljena na nekoliko poglavlja: Lazy Morning, Sunday Sweets,
Special Occasions, Cakes, Christmas Sweets i Easter Sweets. Recepti
su izraženi u metričkom i imperijalnom jediničnom sustavu pa će
ih moći pratiti oni koji važu sastojke, kao i oni koji ih mjere u
šalicama i žlicama. Svaka slastica ima uvodnu priču; detalje o
porijeklu slastice i prigodama u kojima se jedu. Još jedna
posebnost ove knjige su dvojezični nazivi s izgovorom.
Knjiga
koja može biti i poklon, zasigurno bit će zanimljiva Hrvatima u
našoj zemlji i u inozemstvu a koristit će i stranim posjetiteljima
kako bi još bolje upoznali hrvatsku gastronomsku slatku raskoš.
Nema komentara:
Objavi komentar