nedjelja, 6. listopada 2024.

 




100 vodećih hrvatskih restorana

29. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25", u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, predstavljeno je na Botelu Marina u Rijeci.

Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica utemeljen je 1995. godine kako bi se poticala kvaliteta u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. . U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno 700 restorana, dok se 2023. godine ta brojka popela na 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25". Tijekom 29 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 533 restorana, a titulu je svih 29 godina obranilo 6 restorana. Više od 20 godina je titulu obranilo 18 restorana.

Restorani predstavljeni u knjizi za 2024/25 godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2023, a uz plakete koje su im dodijeljene, dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među parterima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.

Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu.

Ove godine, knjiga je sadržajno obogaćena je tekstovima o sirevima, autorice Gastronautice Marine Selak, certificirane kušačice sireva. Marina Selak upoznaje s povijesti sireva i vodi kroz najpoznatije hrvatske, francuske, talijanske, engleske, švicarske i grčke sireve te daje savijete kako ih čuvati, rezati, posluživati i s čime ih sljubiti.


U uvodnim tekstovima, ispred poglavlja: Istra i Kvarner; Dalmacija; Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina; Zagreb i okolica; Zagorje, Međimurje i Podravina te Slavonija i Baranja, informacije su o lokalnim specijalitetima, glavnim sortama vina te pojedinim gastronomskim i enološkim manifestacijama i događanjima.

Pojedini restorani su odlučili podijeliti s čitateljima svoje kulinarsko znanje, pa među receptima možete saznati kako se radi: Emulzija od poriluka; Pire od pastrnjaka; Krema od muškatne tikve i kiseljena tikva; Juha od koprive; Omiška juha s ovčjim sirom; Salata od kozjeg sira; Rižoto od cikle i ličke skute; Ravioli punjeni skutom u umaku od škampa; Carpaccio i Orzzoto od hobotnice; Grdobina umotana u pršutu; Puževi zapečeni u koprivama; Štrukli s patkom i vrganjima; Jelen u črnoj juhi; Pirjana janjeća koljenica; Rižoto i Gulaš od divljači; Gulaš od svinjskih ušica i nogica; Teleći file zapečen s gorgonzolom; Sporo kuhani juneći obrazi; Štrukle od sira; Semifreddo od lješnjaka…

Tiskano hrvatsko i englesko izdanje se mogu nabaviti u knjižarama Hoću knjigu, Školska knjiga i Menart, a može se naručiti i on-line kod izdavača, poduzeća Abisal.



Dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija nove knjige organizirana je uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ grada Rijeke, Udruge hrvatskih restoratera.



Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić



Nema komentara:

Objavi komentar