Krk Food Fest - Okusi jeseni
Na otoku
Krku se do 20.10.2019. u 14 restorana održava
manifestacija Krk
food fest: Okusi jeseni. Krk nosi u sebi tragove
antičkih vremena i bogate srednjevjekovne povijesti, a prekrasna
priroda i more koje ga okružuju uz bogatu arheološku i kulturnu
baštinu nude i niz gastronomskih razloga za posjet. Uz kvarnerske
škampe, kozice, školjke, muzgavce i ribe, Krk je poznat po svojoj
janjetini koja pase od mora slanu aromatičnu travu, po sorti grožđa
i vina Žlahtina, po Krčkom pršutu i siru, tjestenini šurlice koje
na iglama za pletenje pripremaju krčke domaćice, samoniklom
začinskom bilju, ekološki uzgojenom voću i povrću te maslinovom
ulju iz krčkih maslinika.
Ako se tijekom
jeseni nađete na Krku, imati ćete prilike kušati i namirnice koje
su u to doba najbolje te su inspiracija kreativnosti krčkih
restoratera – lignje, vrganji, masline, grožđe, smokve, kesteni,
bundeve, kruške i jabuke, pripremaju se uz ostale krčke
specijalitete u slatkim i slanim varijantama.
Pašteta od pršuta,
smokava i oraha, pohane masline, juha od mrkve i naranče, juha od
češnjaka, šurlice sa šumskim gljivama i pancetom, bruschette s
vrganjima, mrkač na salatu sa smokvama i pomidorima, hobotnica u
umaku od maslina, grdobina u žlahtini, rižoto s vrganjima, pačja
prsa s pireom od boba i umakom od borovnice, svinjski medaljoni u
krem umaku od bundeve i kadulje, biftek od jelena u krusti od kakaa s
restanom bučom, njoki od bundeve, torta od prhkog tijesta s
mendulama i voćem, palačinke od bundeve s medom i orasima, kruške
u crnom vinu – samo su dio od više od 100 specijaliteta razasutih
po otoku Krku u restoranima Rivica,
NJIVICE;
Bracera,
Malin
i Noštromo,
MALINSKA;
Kuća
krčkog pršuta, VRH; Marina
i Volsonis,
KRK;
Bocoon
i Marina
- 9
bofora, PUNAT;
Slamni,
KLIMNO; Vinotel
Gospoja, VRBNIK;
Bag,
Forza
i Portić,
BAŠKA.
Organizatori
manifestacije Krk
food fest koja se održava na teme Okusi
proljeća (10.04.-31.05) i Okusi jeseni
(20.09.-20.10.2019.) su TZ
otoka Krka i sve lokalne turističke zajednice, u
suradnji s poduzećem Abisal i Gastronautima.
Evo se nudi po
krčkim restoranima tijekom trajanja Krk
food fest - Okusi jeseni:
U Malinskoj,
u restoranu Noštromo
možete kušati juhu od mrkve i naranče, krem juhu od buče, domaću
tjesteninu na kremi od buče ili s junetinom i gljivama, rižoto s
lignjama, brudet s palentom, biftek u umaku od tartufa, ramstek s
gljivama, jadranske lignje, salate od jesenskog povrća i voća,
kesten pire i kolač s bademima.
U restoranu
Mulino
pripremaju15-ak jesenjih specijaliteta među kojima su i salata s
grožđem i karmeliziranim kruškama, salata od lignji s gljivama,
tagliatele s tartufatom i maslinama, gulaš od gljiva s palentom,
domaće knedle s šljivama...
U manifestaciji
sudjeluje i Bracera
koja ima peku, a i svoj ribarski brod.
U Kući
krčkog pršuta Žužić možete kupiti krčke
suhomesnate proizvode te uživati u pašteti od pršuta, smokava i
oraha, kruhu s pršutom, maneštri s pršutom i jesenjim krčkim
povrćem te šurlicama s krčkim pršutom i gljivama ili domaćom
salsom.
Restoran Marina
u gradu
Krku od okusa jeseni nudi: juhu od buče, šurlice sa
šumskim gljivama i pancetom i pačja prsa s pireom od boba i
umakom od borovnice.
U Volsonisu,
imaju brojne delicije od buče i rajčica iz vlastitog uzgoja.
U Vrbniku,
u restoranu Vinotel
Gospoja možete uživati u tartaru od kvarnerskih
škampi s emulzijom od buče, domaćim makarunima s bijelim tartufom,
smokvenjaku, bifteku od jelena u krusti od kakaa s restanom bučom i
pudingu od bučinog ulja.
U Puntu
u restoranu Bocoon
nude se pohane i punjene masline, krem juha od bundeva, hobotnica u
umaku od maslina, svinjski file s jabukom, biftek u umaku od gljiva i
torta od kestena.
U restoranu Marina
- 9
bofora nudi se omlet s miješanim gljivama, šurlice s
kozicama i vrganjima i kolač od kestena.
U Baški
u Heritage hotelu Forza
nude 10-ak jesenjih jela, a među njima su i krem juha od bundeve,
bruschette s vrganjima, šurlice s vrganjima i pancetom, rižoto s
vrganjima, svinjski kare, ramstek u umaku od vrganja, njoki od
bundeve, svinjski medaljoni u krem umaku od bundeve i kadulje,
kroketi, palačinke od bundeve s medom i orasima, semifreddo od
lješnjaka s kestenima i čokoladom, sladoled od vanilije s bučinim
uljem i bučinim sjemenkama te kruške u crnom vinu.
U Bagu
nude juhu od češnjaka, gljive na žaru i riblje filee u umaku od
žlahtine.
U Portiću
spremaju niz delicija s vrganjima, uključujući i pizzu s njima.
U Klimnu, u
restoranu Slamni,
nudi se rakija od maslina, mrkač na salatu sa smokvama i pomidorima,
juha-maneštrica od mliča (mladog kukuruza), janjetina u umaku od
buče i torta od prhkog tijesta s mendulama i voćem.
Dodatne
informacije među kojima i mogučnost smještaja može se pronaći na
stranicama Krk.hr
i Gastronaut.hr
.
Nema komentara:
Objavi komentar