Pod sloganom „Kao
nekad” u Dugopolju nastaju vrhunski dalmatinski pršuti tvrtke Smjeli, koji se
od danas mogu kupiti i u središtu Zagreba. „Radimo kao što su to radili naši stari,
u prirodnom okruženju i u idealnim uvjetima za proizvodnju pršuta i ostalih
suhomesnatih delicija“, ističe Vlade Prančić, vlasnik i direktor tvrtke.
Na sjevernoj strani planine Mosor, na predjelu Kute u općini Dugopolje, smještena je tvrtka Smjeli poznata po suhomesnatim proizvodima. Tu, nastaju najbolje dalmatinske delicije poput pršuta, pancete, buđole i pečenice. Iako se u procesu proizvodnje svim proizvodima posvećuje jednaka pažnja i krasi ih vrhunska kvaliteta, dalmatinski pršut najtraženiji je proizvod i nositelj niza nagrada pa gotovo da nema sajma u zemlji ili inozemstvu s kojeg nije ponio medalju ili šampionsku titulu. Samo ove godine dalmatinski pršut tvrtke Smjeli šampion je Međunarodnog sajma pršuta u Drnišu te Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanju, a zlatne plakete stigle su i sa sajma u Sinju, te s Dana hrvatskog pršuta održanih u Splitu.
Vlade
Prančić, direktor i vlasnik tvrtke još se od malih nogu zanimao za proizvodnju
pršuta. Znanje su mu prenijeli otac i djed po čijem nadimku tvrtka nosi ime. Konoba
je bila najvažniji dio njihove kamene kuće u Dugopolju, a pršuti, koji su bili
i do deset kilograma teški, „dimili“ su
se na kominu, potom bi se stavljali „pod piz“, odnosno običan kamen, a nakon
sedam osam dana ponovo bi se vraćali na dim. Jeli bi se nakon dvije godine, a
kuća nikada nije smjela ostati bez pršuta i vina. Način proizvodnje nije se
puno promijenio, pa se upravo pod
sloganom „Kao nekad“ pršuti i danas proizvode u modernoj pršutani u Dugopolju.
„Za
kvalitetan pršut od iznimne je važnosti i kvalitetan but, težine između 14 i 16
kilograma svježeg mesa. Pršut se „dimi“ na suhoj grabovini koja ima sladak okus
te nešto manje na bukvi. Bura je vrlo poželjna, no nije dobro kada previše puše
jer se pršut u tom slučaju previše i osuši. Za pršut je najbolje kad se
izmjenjuju bura i jugo, a upravo je tako na našem području“, ističe Vlade
Prančić, direktor tvrtke Smjeli.
Vrhunski
dalmatinski pršut odsada možete kupiti i u Zagrebu u novootvorenoj delikatesnoj
trgovini Smjeli, u središtu grada, u Ilici 49. Osim ručno rezanog dalmatinskog
pršuta te ostalih suhomesnatih proizvoda
tvrtke Smjeli, u ponudi dućana su i sirevi
Gligora, vina Zlatan otok, maslinova ulja, slane srdele, slani inćuni,
dalmatinske delicije s potpisom Stella Croatica… Tako su ljubitelji
dalmatinskih delikatesa dobili svoj
kutak u glavnom gradu Hrvatske.
Nema komentara:
Objavi komentar