petak, 27. prosinca 2024.

 


Radionice i predavanja na Sajmu WineOS



Sajam WineOS by Graševina Croatica održat će se 10. i 11. siječnja 2025. u prostoru Gospodarskog centra Osječko – baranjske županije. Osim Masterclass radionica koje će se održati tijekom desetog izdanja WineOS-a, udruga Graševina Croatica, partner udruge Dekanter u organizaciji sajma, objavila je program besplatnih „Wine & Dine“ radionica za posjetitelje sajma. Tijekom dva sajamska dana zainteresirani će moći posjetiti osam radionica sljubljivanja vina i hrane. Uz to, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), također suorganizator desetog WineOS-a, uključila se u program stručnih predavanja i radionica za publiku te će održati dva predavanja uz praktični dio.

Prvog dana WineOS-a by Graševina Croatica, zainteresirani će u sklopu „Wine & Dine“ programa moći provjeriti kako se vina Slavonije i Podunavlja sljubljuju sa sushijem, što najbolje ide uz šarana u rašljama, kako složiti platu suhomesnatih proizvoda te kako odabrati pravu kombinaciju vina uz sir i med. HAPIH će istog dana održati stručnu radionicu o proizvodnji vrhunskih vina te nazočnima pojasniti kako se provodi senzorno ocjenjivanje.

U subotu 11. siječnja dan započinje uz sljubljivanje vina Slavonije i Podunavlja s pršutom i kulenom, a nastavlja se traženjem najboljih kombinacija uz hamburgere, čvarke i na kraju dana, uz slastice. I u subotu će HAPIH educirati posjetitelje, a tema će biti - pjenušci. Zainteresirani će imati prigodu kroz teoretski dio naučiti kako nastaju mjehurići u vinima te ujedno i kušati pjenušce proizvedene različitim tehnologijama.

Prve radionice u sklopu „Wine & Dine“ programa oba dana na rasporedu su od 15 sati. Drugi termin u danu je u 16 sati, a program sljubljivanja vina i hrane nastavlja se od 18 sati. Posljednja radionica oba dana na rasporedu je u 19 sati i 30 minuta. HAPIH-ova predavanja oba dana počinju u 17 sati.

Premda su sve radionice besplatne, zainteresirani se trebaju unaprijed registrirati kako bi osigurali svoja mjesta na internetske stranice Graševine Croatice.

Sajam će oba dana za posjetitelje biti otvoren od 15 do 21 sat, a dnevna ulaznica moći će se kupiti na ulazu u sajam po cijeni od 30 eura. Informacije na službenoj stranici WineOS-a.


Pripremio: Tomislav Radić

 






Kutina priprema novogodišnje veselje za velike i male.


Turistička zajednica grada Kutine pripremila je bogat program dočeka Nove 2025. godine.

Djeca će moći sudjelovati u maštovitom kreativnom programu uz zabavne animatore i goste iznenađenja. Dječji doček Nove godine 31. prosinca u podne bit će uz veseli plesni program, šarene kostimirane likove i glazbu. Roditelji će istodobno uz tople napitke uživati u ukusnim blagdanskim delicijama.

Za odrasle, večernji doček Nove godine na gradskom trgu obećava glazbu uživo u izvedbi King's benda što će biti poziv na ples do jutarnjih sati. Raskošan vatromet uljepšat će ponoć, dok će bogata gastronomska ponuda zadovoljiti i najveće gurmane. Novu godinu može se dočekati i na ledu na uređenom klizalištu.

Više informacija na Facebooku.


Pripremio: Tomislav Radić




srijeda, 25. prosinca 2024.

 




Dodijeljene nagrade za WOW vino godine!

Svake godine, od svibnja do studenoga, traje akcija vinskog izbora po ženskom ukusu „Što žene žele“ , koju su osmislile i provode članice Udruge WOW (Žene i vino). Osnivačica, novinarka Sanja Muzaferija rekla je da Udruga ima više od 400 članica i da uz pomoć ogranaka u Rijeci za Istru i Kvarner (vodi ga Margita Belušić) i dalmatinskog ogranka u Splitu (vodi ga Adela Visković), uspješno promoviraju dobra vina i umjereno uživanje u njima, te žensku snagu i ulogu u vinskom svijetu.

Izbor se provodi već 12 godina u tri razine od kojih je prva predselekcijska lista vina koju svake godine autorski sastavlja jedan ugledni hrvatski sommelier. On/ona selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja listu u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena/crna i desertna vina. Do sada su u selektori bili sommelieri Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Željko Bročilović Carlos, Filip Savić, Emil Perdec, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Ivan Jug, Darko Lugarić i - Josip Orišković. Nakon toga sve WOW članice i simpatizerke mogu glasovati za svoje favorite elektroničkom poštom. Tako se dobije 12 finalista (dva pjenušca, tri bijela, dva ružičasta, tri crvena, i dva desertna). Konačnu odluku donose tri članice Udruge WOW vinske stručnjakinje, kušanjem naslijepo.

Vinari čija su vina pobijedila svake godine u organizaciji Udruge WOW-ica putovali su u neku vinsku regiju svijeta. Gianfranco Kozlović u Bordeaux, Saša Senjković u Champagnu, Moreno Coronica u španjolski Penedes, Luka Krajančić u Burgundiju, Frano Milina Bire u Austriju, vinarija Meneghetti u talijansku Toscanu, Marko Fakin u Mađarsku, vinarija Jakob u Milano, vinarija Benvenuti u talijanski Piemonte, a posljednji, Ivan Enjingi nedavno je putovao u Veneto i posjetio vinarije Villa Sandi ,Borgo Conventi i Bottega.

Pobjednici u kategorijama : Pjenušci: Pavlomir 1288. Povjernstvo: „Sitne perle, lijepo izražena kiselina, dugotrajan aftertaste. Dominiraju citrusi i bijelo voće. Pjenušac je kompleksan i traži hranu.!

Nagrada je predana Miroslavu Palinkašu .

Bijela vina: Dvorac Belaj, Malvazija selection 2020. Povjerenstvo: „Na nosu medne note, zrelo voće, maslac, akacija. Na nepcu je kremozno, kompleksno, lijepo izbalansirano vino. Nos i nepce se prate.“

Nagradu je primila Adriana Belay.

Roséi: Rosé Bastian 2023. Povjerenstvo: „Boja lososa, na nosu lijepe arome muškatne ruže. Ima lijepu kiselinu, voćnost; jagoda i malina, na aftertasteu blaga i ugodna gorčina.„

Nagradu je Petri Leko dodijelila Sanja Muzaferija, osnivačica festivala ružičastih vina PINK DAY Zagreb.

Crna vina: Degrassi Petit verdot 2015. Povjerenstvo: „Na nosu zrelo crveno voće, višnja i začinske note. Na nepcu je vino uravnoteženo, fino, užitno. Tanini su blagi. Začini, voće, kremozno i vrlo kompleksno.“

Nagradu je primio Moreno Degrassi

Slatka vina: Kutjevo Graševina ledena berba 2018. Povjernstvo: „Gusto vino, na nosu medne note. Na nepcu jabuka, kruška, suhe smokve.“

Nagradu je primio Petar Marincil.

Ukupni pobjednik WOW GRAND PRIX : Kutjevo Graševina ledena berba 2018. Nagradu je iz ruku prošlog pobjednika, Ivana Enjingija, primio Petar Marincil.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Rene Karaman

ponedjeljak, 23. prosinca 2024.

 



MARIN SELAK KOD DEGRASSIJA



Predstavljanje nove linije “Special Edition” vina iz podruma Degrassi održana je 5. prosinca 2024. godine u Petram Rooftop restoranu u savudrijskoj uvali. Degrassi Petit verdot 2015. : „Na nosu zrelo crveno voće, višnja i začinske note. Na nepcu je vino uravnoteženo, fino, užitno. Tanini su blagi. Začini, voće, kremozno i vrlo kompleksno.“

Na promociji je bila i stručnjakinja za vina i sireve kluba Gastronaut Marina Selak.

Inače Marina Selak organizira putovanja kroz raskošne okuse i mirise poznatih hrvatskih, francuskih i talijanskih sireva kroz ljepote istraskog i paškog tvrdog sira, talijanskog Taleggia i Robiole te francuskih sireva s plemenitom plijesni, Camembert de Normandie i Roquefort. Ovog puta Marina Selak je kušala vina koja bi mogla sljubiti sa sirevima.



Pripremio: Tomislav Radić


 


Advent u Crikvenici“ ušao je u svoj peti tjedan s bogatim programom.
Badnjak uz prigodan program koji uključuje glazbu, druženje i gastro delicije. Naime, u svim mjestima crikveničke rivijere sportsko – ribolovna društva pripremit će i dijeliti „Ribi za seh“ od 9:00 sati, a na Trgu Stjepana Radića od 12:00 sati zasvirat će „B Band.

subota, 21. prosinca 2024.

 





Zakoračite u 2025. uz doček Nove godine u


Zagrebu u hotelu Esplanade


Crveni tepih, rashlađen pjenušac, entertainment bend Showtime, uz glazbu koja poziva na ples, piano & cognac lounge, ponoćni valcer, disko-doček za najmlađe .


U novogodišnjoj noći birana hrana s potpisom chefice Ane Grgić Tomić - guščja jetra, Oscietra kavijar, jadranski škampi, tatarski biftek i školjke sv. Jakova samo su dio onoga što će se poslužiti na gala večeri


Pripremio: Tomislav Radić

Foto: Esplanade arhiva, Lili Bašić ,Sandro Sklepić, Goran Jakuš






 



Doček Nove godine u Svetom Ivanu Zelini


U Svetom Ivanu Zelini trkesetak kilometara od Zagreba, nastupa Mirko Švenda Žiga čiji koncert počinje u 22 h .Koncert će se održati na ŠRC Zelina u grijanom šatoru gdje će se pripremiti bogata ponuda hrane i pića.


Pripremio: Tomislav Radić


utorak, 17. prosinca 2024.

 





Vina Jeruzalem Ormož za blagdansku radost



Slovenska vinarija Puklavec Family Wines, poznata po brendu Jeruzalem Ormož, donosi blagdanski duh na nov način. Uz slogan „It’s Up To You“, vinarija slavi životne trenutke i odluke da se kušaju pjenušava vina.

Pjenušava vina iz Jeruzalem Ormož vinarije imaju svježe, citrusne note Bruta, do bogatog i aromatičnog profila Muškatne penine. Svako vino iz njihove vinarije priča svoju priču. Posebno mjesto zauzimaju već dobro poznata pjenušava vina Muškatna penina i Glam edition.

Uz ova vina, kolekcija Jeruzalema Ormož uključuje i C'est Bon i Traminec.

Pripremio: Tomislav Radić







petak, 13. prosinca 2024.

 


Božićno pivo

Zagrebačka pivovara svake godine uoči blagdana lansira posebno izdanje piva ukrašeno vizualima koje su oslikali istaknuti hrvatski umjetnici


Zagrebačka pivovara, 35. put za redom, predstavlja svoje blagdansko izdanje piva - Božićno pivo. Ove godine Ožujsko Božićno dizajnom potpisuje akademska slikarica Mateja Kovač.


Mateja Kovač magistrirala je na Studiju slikarstva Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Pripremio: Tomislav Radić




srijeda, 11. prosinca 2024.

 





BAL NA GORNJEM GRADU

Od 14. do 31. prosinca atrij Galerije Klovićevi dvori (GKD) u Zagrebu pretvara se u plesnu dvoranu pod otvorenim nebom jer održat će se Bal na Gornjem gradu – događaj koji spaja ples, glazbu i blagdanski ugođaj. Program je osmišljen za sve generacije i obuhvaća plesne radionice, glazbene nastupe i obiteljska druženja u povijesnom ambijentu.

Bal na Gornjem gradu jedinstveno je događanje koje na poseban način valorizira kulturnu baštinu Zagreba i donosi inovativan pristup organizaciji adventskih sadržaja. Ponosni smo što ovakvim projektima obogaćujemo adventsku ponudu našeg grada, stvarajući sadržaje koji privlače naše sugrađane i brojne posjetitelje. Bal će se održavati kroz 17 dana, od 14. do 31. prosinca, s bogatim programom koji će se svakodnevno odvijati u atriju Galerije Klovićevi dvori, stoga posebno zahvaljujem ravnatelju Galerije, gospodinu Picukariću, na suradnji u realizaciji ovog projekta. - rekla je direktorica Turističke zajednice Zagreba Martina Bienefeld.

Posjetitelji će moći sudjelovati u raznolikim plesnim radionicama i uživati u glazbenim nastupima, a posebna pažnja posvećena je podukama različitih plesnih stilova poput valcera, tanga, disco foxa i drugih. Početak je u subotu, 14. prosinca u 19:00 sati u atriju Klovićevih dvora.

Bal otvara plesna radionica disco foxa, uz instruktore Tinu i Alana Walme i glazbene izvedbe Davida Daniela. Informacije na www.adventzagreb.hr.

Pripremio: Tomislav Radić