Vino uz žlice u Campingu Plitvice
Eno-gastro
projekt 'Vino uz žlicu' predstavljen je u restoranu Campinga
Plitvice u Smoljancu. To je bio deveti takav događaj, a prvi koji je
ostvaren izvan Zagreba u sklopu modnog ALMAnah
Women’s Days.
Gostovanje na
Plitvicama ostvareno je u suradnji sa zagrebačkim bistroom Lažni
svjedok, kojeg je predstavio njihov voditelj poslovanja Marko Mažar,
najavivši skoro otvaranje istoimenih podružnica na Cvjetnom trgu
(pizza, tjestenine) i Jankomiru (grill).
Nino Đurina, chef
Lažnog svjedoka, pobrinuo se za vrlo ambiciozan slijed od pet jela.
Za dobrodošlicu, kao fingerfood, poslužene su Bruskete s patéom od
jetara (pileća s tartufima, a pačja s komadićima prsa ukrašena
klicama). Nepogrješivo ih je pratio živahno perlajući Brut
pjenušac Soldo 2018 (od chardonnaya, rađen klasičnom metodom),
čije je ovo bilo premijerno predstavljanje.
Glavna vinska
zvijezda večeri bio je vinar Gojko Soldo iz Vetova, ponajboljeg
položaja u kutjevačkom kraju, koji je uz pomoć sina Mirka
promovirao još četiri etikete iz svog podruma. Uz Juhu krem od
šparoga degustirao se Pinot sivi 2020, kojem je vrhunsku kvalitetu i
povisok alkohol (13,5%) dala tuča, koja je znatno obrezala
grozdove.
U jelu kao što je Crni rižoto s velikim kozicama i
pestom od medvjeđeg luka, u kojem se koristilo maslinovo ulje
Faustina, obično bi se uživalo uz robusni plavac ili neko drugo
snažno crno vino. No, eksperiment s Graševinom 2019 jakog tijela
pokazao je da je bilo vrijedno riskirati. Samo su poneki degustatori,
nenavikli na al dente stil, poželjeli da je riža bila malo više
kuhana.
Vjerojatno je to presudilo da su Dimljena pačja prsa
na salati s čipsom od batata i butargom od cipla odabrani za
najbolju kombinaciju s visokoalkoholnim (14,5%), ali vrlo pitkim
Merlotom 2019. Na kraju je slijedio desert Semifredo uz lepršave
arome Traminca mirisnog 2020.
Vinarija Soldo u svom podrumu
ima još desetak etiketa, a sve ih karakterizira izvrstan odnos
vrijednosti za novac u što se najbolje mogu uvjeriti vinoljupci koji
se opskrbljuju u Vrutku.
Sudionice ovog enogastro događaja
osim u vinima, mogle su uživati i u likerima i rakijama Aura iz
Buzeta (Teranino, Medenica i Biska) te koktelima na bazi Karbun Gina,
koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na prestižnom natjecanju
World Spirits Awards 2021, a lani srebro na London Spirits
Competitionu.
Istinske gastroljupke među novinarkama,
glumicama i poslovnim ženama su, prema vlastitim afinitetima,
dopunjavale poslužene delicije bučinim i hladno prešanim
suncokretovim uljem OPG-a Mladena Cesarca iz zagorskog Oroslavja te
ekstradjevičanskim maslinovim uljem Faustina OPG-a Josipa Kulaša iz
Polače kraj Zadra.
Pripremio:
Tomislav Radić
FAMA / Foto: Nikola Zoko
Nema komentara:
Objavi komentar