Tajne
okusa Aurelije
Rezane tjestenine (špagete, tagliatelle, fettuccine
raznih boja i okusa) te punjene tjestenine (ravioli punjeni tartufima
ili ovčjim sirom ili kozjim sirom i maslinama.) i tortellone (4
sira, šparoga i špinat, ricotta i špinat, pršut.), korčulanske
(žrnovske) makarune, istarske fuže, pljukance, šurlice i vlastite
umake uz tjesteninu, pripremala je za novinare u Zagrebu u Cheese
baru Srđana Jevtić, promotorica hrvatske gastronomije i autohtonih
proizvoda i finalistica Prve sezone kuharskog show-a Masterchef.
"Tajna okusa Aurelia svježe tjestenine koju
proizvodi tvrtka „Naše klasje“, krije se u sastojcima
kontroliranog porijekla bez konzervansa: krupica od domaće baranjske
durum pšenice, jaja, ovčji sir, šparoge, dalmatinski pršut,
tartufi, špinat, blitva i masline. Aurelia svježa tjestenina
okusom, teksturom i mirisom pokazuje da je razlika između svježe
tjestenine, bila ona rezana ili punjena, i suhe tjestenine velika."
rekao je vlasnik i direktor tvrtke „Naše klasje“, proizvođača
svježe tjestenine Aurelia, Zoran Šimunić.
"Osnovna
namirnica za Aurelia tjesteninu je durum pšenica koju tvrtka Naše
klasje kupuje od domaćih proizvođača. Durum pšenica odlikuje se
bogatim sadržajem bjelančevina. Ta vrsta pšenice sadrži čak 50
posto više bjelančevina od obične pšenice, ali je bogata i
ugljikohidratima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i
vitaminima.
Prije 7 godina pokrenuli smo pilot-projekt sadnje
durum pšenice u Baranji i uspjeli smo postići da danas Naše klasje
zadovoljava svoje potrebe upravo baranjskom durum pšenicom. Povezali
smo Baranjca Josipa Šipoša sa slovačkim iskustvima te smo u
projekt uključili Daria Novoselovića, znanstvenog savjetnika
Poljoprivrednog instituta iz Osijeka, koji je pratio rezultate
pilot-projekta.
U osmišljavanju Aurelia asortimana glavna inspiracija
svakako je bila mediteranska prehrana. Prednosti
mediteranskog načina prehrane dolaze od uravnoteženog konzumiranja
raznolike hrane, primarno biljnog porijekla: voća, povrća, vlakana
i škrobom bogatih tjestenina te maslinovog ulja i ribe. Postoje
razne teorije o porijeklu tjestenine: jedna je da su Grci
donijeli tjesteninu u Italiju, ali po nekim izvorima, Marko Polo je
donio tjesteninu u Veneciju iz Kine."
rekao je Zoran Šimunić
Povod za novinarsko kušanje jela
od tjestenine Aurelija bilo je otvorenje novog prodajnog mjesta
svježe tjestenine na središnjoj zagrebačkoj tržnici Dolac.
Za
osmišljavanje i uređenje novog prodajnog mjesta angažirana je
poznata hrvatska arhitektica Kora Demel Zadro, koja iza sebe, u
sklopu Studija Demel, ima brojne uspješne projekte privatnih i
javnih prostora diljem Hrvatske, a jedan od posljednjih je havajski
restoran Poke Poke u centru Zagreba.
Arhitektica
Kora Demel otkrila je inspiraciju za uređenje prodajnog mjesta
Aurelie i kako je povezala ideju tradicije i svježe hrane: „Priča
o uređenju Aurelie na Dolcu počinje s pregačom moje prabake, koju
čuvamo za svečane zgode. Motiv bogato vezenih svilenih cvjetova
oduvijek je magičan pa je prilika da autentičan motiv sa ženske
nošnje Zagrebačke županije obradimo i apliciramo kao tapetu bila
neodoljiva. Odabrani motiv autohtonih narodnih nošnji pronose ideju
opstojnosti tradicijskih vrijednosti naših krajeva, gdje svježa
hrana i dalje čini ključan sastojak svakodnevnog života. Ponosni
smo što kroz razvoj koncepta i strategije oblikovanja prodajnog
prostora Aurelie spajamo autentične lokalne tradicijske motive
narodnih nošnji sa svježom Aurelia hranom, koja se proizvodi u
Hrvatskoj od hrvatskih sirovina.“
„Dolac
je najvažniji zagrebački plac, koji uskoro obilježava 90 godina
postojanja, te je posljednjih nekoliko godina, osim što je mjesto
kupnje za Zagrepčane, postao i atraktivan mamac za sve strane i
domaće turiste. Vođeni vizijom tržnica u mnogim drugim europskim
gradovima, poput Barcelone, smatramo kako i Dolac zaslužuje postati
atraktivno gourmet
mjesto, te vjerujemo kako će Aurelia svojim novim prodajnim mjestom
napraviti iskorak upravo u tom smjeru“, rekao
je Zoran Šimunić.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić
Nema komentara:
Objavi komentar