Slastica
uz Traminac
Neposredno
prije "napada" korone na posljednim vinskim razgovorima u
Procaffeu u Zagrebu koje vodi novinar Tomislav Stiplošek i koji su
bili posvečeni Erdutskim vinima među ostalim predstavio je i mladog
slastičara Božidara Akrapa koji je ledenu berbu Traminca mirisavog
Erdutskih vinograda sljubio s varijantom cheesecakea prema svojem
autorskom receptu.
"Božidar
Akrap je slastičar koji sa svojih nepunih 18 godina za vrijeme
sezone u hotelu samostalno vodi slastičarnu a la carte restorana.
Zašto je to bitno? On dokazuje da u ovoj zemlji ima fenomenalnih
mladih ljudi koji znaju raditi i to na vrlo visokoj razini kvalitete,
žele raditi i, naravno, za to im treba podrška okoline.",
istaknuo je Stiplošek.
Božidar
Akrap je slastičarstvo zavolio još u osnovnoj školi, najviše zbog
mogućnosti i kreativnosti koje to zanimanje pruža. Završio je
Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu, smjer slastičarstvo;
praksu je odrađivao prvo u slastičarnici Ema na Malešnici i
kasnije na Dubravkinom putu gdje je učio od Roberta Bašića, a
dodatno se u sklopu Erasmus+ projekta educirao u Francuskoj i
Poljskoj. Postao je Bluesunov stipendist te se, nakon završetka
trogodišnje škole zaposlio u njihovom a la carte restoranu De Lucau
, u Brelima, pod mentorstvom Ružice Jukičić. Trenutno stažira kod
Roberta Hromalića u slastičarnici Le Kolač. Već sada su njegovi
kolači na visokoj razini i ono u što se publika Vinskih razgovora
mogla uvjeriti, ima fantastičan osjećaj za slatko, tj. ono
najbitnije, da kolači budu ukusni, lepršavi i ne preslatki.
Trenutno su mu u fokusu edukacija i rad na sebi, a sljedeća
stepenica upisivanje jedne od francuskih škola slastičarstva.
Kolač
koji je publika Vinskih razgovora imala prilike kušati za podlogu je
imao crumble od badema i muškatnog oraščića; na to je išla parfe
krema od sira aromatizirana ružmarinom a završni sloj kolača bio
je gel od višnje koji je kolaču dao potrebnu kiselinu. Kolač je
dekorirao bademom i listićima mente.
Nema komentara:
Objavi komentar