utorak, 17. ožujka 2020.

Maslina u Zagrebu


Objavljeno Gospodarski list 15. 03. 2020.

Maslina u Zagrebu

5. Festival maslina održan je u hotelu Westin u Zagrebu 22. i 23. veljače 2020. godine .
    Bila je to prodajna izložba na kojoj su se predstavili maslinari, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge iz Istre, Primorja i Dalmacije.
    Održana su i predavanja o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja ,
    kušaonice ulja pod vodstvom certificiranih stručnjaka, kušaonice sira i vina i radionice za izradu kozmetike od maslinova ulja.
Ocjenjivalo se 222 uzorka ulja pristigla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Kemijsku i senzorsku analizu provela je OLEA Zadar, Udruga senzorskih analitičara maslinovih ulja iz Zadra. Šampion 5. Festivala maslina u Zagrebu - Đani Lubina. Priznanja: Najbolje monosortno maslinovo ulje – OPG (Elena) Lupić sa sortom Rožinjola. Najbolje višesortno maslinovo ulje – Đani Lubina. Najbolja udruga maslinara - Udruga Agroturist, Vodnjan. Najbolje ekološko ulje – Stancija st. Antonio d.o.o. sa sortom Istarska bjelica Najbolja uljara – Stancija st. Antonio d.o.o.
Organiziran je okrugli stol na temu izrade nacionalne strategije razvoja hrvatskog maslinarstva.
Istra je već petu godinu za redom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu prema vodiču za vrhunska maslinova ulja Flos Olei u kojem se ocjenjuju djevičanska maslinova ulja iz cijelog svijeta. U ovom priručniku za 2019. godinu koji je pandan Decanteru u ocjenjivanju vina ,uvršteno je čak 79 maslinovih ulja iz Hrvatske. Na prestižnom maslinarskom sajmu u New Yorku 2019. godine od 45 prijavljenih hrvatskih maslinovih ulja nagrađeno je njih četrdeset.
Više od 90% hrvatskih maslinovih ulja je u kategoriju ekstra djevičanskih ulja pa je 5. Festival maslina u Zagrebu bio odlična prigoda da ih se kuša.
Prezentaciju na engleskom jeziku održao je osnivač međunarodnog natjecanja Monocultivare Olive Oil te voditelj raznih međunarodnih ocjenjivačkih panela Gino Celletti. Celletti je dao pregled ocjenjivačkih kriterija i metoda različitih panela.
Srećko Gross govorio je o mogućim parametrima koji bi se mogli analizirati I na kojima bi se mogle bazirati nove kategorije kvalitete, a prof. Tea Bilušić predstavila je rezultate i moguće implikacije međunarodnog projekta „Aristoil“ u kojem su sudjelovale Italija, Španjolska, Grčka, Cipar i Hrvatska. Čak 97 % hrvatskih ulja u tom projektu imalo je povećan udio fenola i to u prosjeku 655 mg/kg (pojedina čak i više od 2000 mg/kg) što je daleko iznad zadane granice od 250 mg/kg koja je propisana zakonom Europske unije.
Organizator Festivala bio je Zagrebački maslinarski institut, neprofitna je udruga koja okuplja maslinare s prebivalištem u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a čiji se maslinici protežu duž naše obale. Udruga koja danas broji više od 100 članova osnovana je 2011. godine, radi povezivanja, edukacije, dijeljenja iskustava među maslinarim i, podizanja kvalitete maslinova ulja i drugih proizvoda na bazi maslina.
Organizator Festivala bilo je i Ministarstvo poljoprivrede - Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić
Gospodarski list izlazi već 179 godina, 2x mjesečno u 23 tisuće primjeraka i šalje se na adrese pretplatnika.
pretplata@gospodarski-list.hr fax 01/3077725 tel 01/3843 222 www.gospodarski.hr






Nema komentara:

Objavi komentar