Štrukli
u Le Bistrou
Zagrebački
hotel Esplanade svake godine tijekom siječnja u Le Bistroa nudi u
hladne zimske dane - vruće, zapečene štrukle .
Taj
tradicionalni specijalitet iz Hrvatskoga zagorja nastao u brdovitu
krajoliku, pokrivenom slikovitim pašnjacima i njivama, zaslužio je
svoje mjesto u kulinarskoj ponudi zagrebačkog hotela Esplanade.
Štrukli su prvi put pripremljeni u hotelu Esplanade još 1951.
godine, a sve je počelo od ideje da se gostima te uzvanicima hotela
na gala događanjima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno
dobro iz različitih krajeva Hrvatske. Kulinarski stručnjaci
prepoznali su vrijednost nacionalnih jela kao najprivlačniju
pozivnicu za goste koji žele uživati u lokalnim delicijama, a
štrukli su otada postali dijelom jelovnika hotela Esplanade.
Prešavši put od seoskih kuhinja do elitnih restorana, ova ukusna
poslastica dosegla je vrh ponude zahvaljujući svojoj kvaliteti,
ručnoj izradi i lokalnoj tradiciji. Esplanadine štrukle kušali su
brojni poznati gosti, među kojima su strani državnici, članovi
kraljevskih obitelji, sportaši, glumci, pjevači i drugi. Brojni
mediji pisali su o njima u najudaljenijim dijelovima svijeta.
Šefica
Esplanadine kuhinje Ana Grgić
kaže :
„Štrukli se izrađuju ručno . Tijesto se mijesi i razvlači preko
cijeloga stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni
svježim sirom i oblikuje tankim porculanskim tanjurićem. Zatim se
kuha na pari pa peče s finim vrhnjem u pećnici dok štrukli ne
poprime zlatnu boju. Gosti ih konzumiraju kao predjelo, glavno jelo
ili kao desert sa šećerom . A ove godine, posebno za vrijeme
hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, vjerujem da će
upravo Esplanadini štrukli biti jedna od top gurmanskih poslastica
koju ćemo pripremati gostima.”
Nema komentara:
Objavi komentar