Veliki
kuharski kanconijer
U Društvu
hrvatskih književnika izdavačka kuća V.B.Z. predstavila je novu
knjigu Veljka Barbijerija Veliki kuharski kanconjer. Taj Veliki
kuharski kanconijer
kruna je Barbierijevog sudjelovanja u gastroliteraturi u kojoj
istražuje i promiče gastronomiju kroz zanimljive tekstove visoke
književne razine. Svoje čitatelje i poklonike raznih jela Barbieri
vodi kroz pripovijesti i zgode iz svijeta kulinarike, praćene
brojnim receptima, uz autorove fotografije te umjetničke slike i
ilustracije u kojima gastronomija zauzima središnje mjesto, i to po
izboru samog autora, a koje čine sastavni dio svakog poglavlja.
Kao pisac i
gastropisac, Barbieri od 80-ih godina do danas surađuje s mnogim
hrvatskim, talijanskim, njemačkim i slovenskim tjednicima i
časopisima, a od njegovih kolumni nastale su brojne knjige i
kuharice, koje su zabilježile veliki uspjeh i dobile značajne
domaće i strane nagrade, među kojima se svakako izdvajaju one
Gourmandove,
zatim nagrada na sajmu knjiga u Barceloni za najbolju književnost o
hrani (2003.) te nagrada za najbolju knjigu o gastronomiji
Sredozemlja u Švedskoj (2005.). Na Hrvatskoj radioteleviziji
Barbieri je godinama vodio serijal o povijesti hrane kao povijesti
civilizacije.
Nema komentara:
Objavi komentar